Seksueel misbruik

 

Schade en gevolgen van seksueel misbruik

De schade door seksueel misbruik is enorm. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om een verkrachting of langdurig misbruik. De gevolgen ervan kan je dagelijks voelen. Door de shock is een deel van jou bevroren en naar achteren geduwd, waardoor dat deel niet meer (goed) bereikbaar is. Daarmee is het lastig jezelf écht op deze wereld te zetten. Het kan gaan om moeite hebben met grenzen aangeven (pleasen) of met autoriteit, het soms even ‘weg’ zijn of het ervaren van spanningen bij bepaalde mensen, een heel uitbundig seksleven of juist geen seksleven hebben. Ook vragen rondom je identiteit zoals wie ben ík nu eigenlijk en wat hoort bij mij (en wat is van de ander) kunnen daar bij horen.

Ik zie ook in mijn praktijk dat je seksualiteit besmet kan zijn, zonder dat je het zelf weet. Wel voel je dat er iets niet klopt. Soms denk je niet dat die ene nare ervaring zo’n impact kan hebben, soms zit er iets in de familie-lijn.

Herstel van seksueel misbruik

Ik nodig je uit in een veilige omgeving hiernaar te kijken en te onderzoeken. Om letterlijk het geheim te ont-dekken en de gebeurtenis het daglicht te laten zien. Daarbij kan je van alles ervaren; schuldgevoel, schaamte, walging, boosheid en ook misschien andere, verwarrende gevoelens. Daar werken we mee om al jouw delen weer te integreren en zo uiteindelijk ook echt afscheid te nemen van de dader; door die persoon uit je systeem (lichaam) te zetten. In dit hele proces word je je bewust van wie je werkelijk bent en ontstaat er ruimte voor eigen ontwikkeling.

Informatie over seksueel misbruik

Ik heb de opleiding Traumaseksuologie bij Peter John Schouten en Loes Stolker gevolgd. Peter John heeft ook een helder boek geschreven genaamd Seksueel Trauma over de schade, de gevolgen en de verwerking van seksueel misbruik. Voor meer informatie kan je ook zijn website https://seksueelmisbruik.info bezoeken.

Een ander boek, dat ik met een warm hart aanbeveel om te lezen, is 'Het bevuilde nest' van José Al.

Groepswerk
Regelmatig start er een 2 daagse vrouwengroep rondom het thema seksueel misbruik. Het meedoen aan een groep versnelt je eigen proces door de herkenning en erkenning van anderen. Je maakt echt stappen. De vrouwengroep is een veilige plek waar je de steun van elkaar ervaart. Dat is zo fijn, te lang heb je dit alleen gedaan.
Voor meer informatie zie https://pytheas-therapie.nl/vrouwengroep

 

Traumaseksualiteit [Nederlands] from Excetra on Vimeo.