Seksueel misbruik

De schade door seksueel misbruik is enorm. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om een verkrachting of langdurig misbruik. De gevolgen ervan kan je dagelijks voelen. Door de shock is een deel van jou bevroren en naar achteren geduwd, waardoor dat deel niet meer (goed) bereikbaar is. Daarmee is het lastig jezelf écht op deze wereld te zetten. Het kan gaan om moeite hebben met grenzen aangeven (pleasen) of met autoriteit, met daadkrachtig zijn, het soms even ‘weg’ zijn of het ervaren van spanningen bij bepaalde mensen. Het geheim dat je meedraagt kan zorgen voor eenzaamheid of lastig werkelijk contact te maken. Ook vragen rondom je (seksuele) identiteit, zoals wie ben ík nu eigenlijk en wat hoort bij mij (en wat is van de ander) horen daar bij.

Ik nodig je uit in een veilige omgeving hiernaar te kijken en te onderzoeken. Om letterlijk het geheim te ont-dekken en de gebeurtenis het daglicht te laten zien. Daarbij kan je van alles ervaren; schuldgevoel, schaamte, walging, boosheid en ook misschien andere, verwarrende gevoelens. Daar werken we mee om al jouw delen weer te integreren en zo uiteindelijk ook echt afscheid te nemen van de dader; door die persoon uit je systeem (lichaam) te zetten. In dit hele proces word je je bewust van wie je werkelijk bent en ontstaat er ruimte voor eigen ontwikkeling.

Ik heb de opleiding Traumaseksuologie bij Peter John Schouten en Loes Stolker gevolgd. Peter John heeft ook een helder boek geschreven genaamd Seksueel Trauma over de schade, de gevolgen en de verwerking van seksueel misbruik.

Voor meer informatie kan je ook zijn website https://excetra.nl of https://seksueelmisbruik.info bezoeken.

 

VROUWENGROEP
Binnenkort start er een 2 daagse vrouwengroep rondom het thema seksueel misbruik. Het programma is zorgvuldig samengesteld. Het meedoen aan een groep versnelt je eigen proces door de herkenning en erkenning van anderen. Je maakt echt stappen. Voor meer informatie zie https://pytheas-therapie.nl/vrouwengroep

 

Traumaseksualiteit [Nederlands] from Excetra on Vimeo.