Rouw

 

Rouwverwerking

is afscheid nemen. Van een dierbaar persoon of van een situatie (bijvoorbeeld bij ziekte, ontslag, door scheiding of pensionering). Verwerking laat zich niet afdwingen, daar gaat tijd over heen.


Blijven hangen in de rouw

Toch kan je het gevoel hebben dat je blijft hangen, dat je er niet helemaal bent of dat je telkens weer op hetzelfde aan het kauwen bent. In de begeleiding kijken we samen naar wat er speelt en kan ik je dit in een veilige omgeving en met ondersteuning laten ervaren. Vaak geeft dat, naast verdriet ook een gevoel van opluchting en ruimte om het rouwproces weer op gang te brengen. 


Afscheid nemen, je wereld is veranderd

Naast je verlies nemen, betekent afscheid nemen ook, dat je wereld is veranderd. Je bent je houvast kwijt en oude patronen werken niet meer. Dan kan het zijn dat je voelt dat je het anders wilt gaan doen. Het ‘hoe dan’ is misschien nog niet zo duidelijk en het kan ook zijn dat je ervaart dat iets je tegen houdt.
Dan kan het goed zijn samen te onderzoeken hoe dat ‘anders’ er uit ziet en te voelen hoe het zou zijn. In een veilige omgeving ontdekken en proberen.